Orchideák, fehér orchideák... /szobanövény sztori :)

       

          A bemutatkozó bejegyzésben írtam már, hogy szeretem az orchideákat, illetve a növényeket, főleg azokat, amelyek virágot hajtanak. Jelenleg a kolozsvári lakhelyemen három orchideám van, viszont szeretnék még. És nem csak orchideát, hanem korallt, primulát, fokföldi ibolyát, kaktuszt.
         Egyenlőre nem terveztem írni róluk, de most, hogy a kicsi pillekosbor orchideám (biológusok kedvéért phalaenopsis mini) szó szerint  egyik napról a másikra hozott egy csomó virágot, él és virul az ablakban. Nagyon tetszik, úgyhogy itt vagyok egy képes bejegyzéssel a kicsikéimről, és egy kicsit mesélnék arról is, hogyan kerültek hozzám, illetve megosztok egy-két praktikát a gondozásukról is.
   
             
Ő lenne az első kis szerzeményem.  A barátomtól kaptam, és azért szeretem nagyon, illetve tetszik  a mély lila színe.
 Ő most jelenleg túl van egy sikeres átültetésen, nagyobb edénybe, mert a régit kinőtte teljesen, és az ültetőközege is lebomlott, már. Ebben a szezonban alig hozott virágot, úgyhogy ideje volt egy kis frissítésnek esetében.
Idén ősszel csak ennyire nőtt meg, és nagyon hamar elhullatta azt a
két virágját is amit hajtott ezért nem volt mese, még februárban kimetszettem szegényt és kapott egy kis vérfrissítést.   Most jelenleg vegetál, de mutat életműködéseket, tehát nem nyírtam ki. 👱Ez itt pedig az, amelyiket először vásároltam. Az Auchanban láttam meg, és szerelem volt első látásra. Egy csomó lila közt egy fehér, naná hogy különleges, és őt viszem haza magammal.  Most megint hajtott egy csomó virágot, sőt, beszereztem neki egy  fehér porcelán cserepet,  Szerintem, egész jól néz ki. Imádom mert kicsi létére, nagyon szép virágokat hoz.  Igaz, ez már ősszel virágzott volna, csak letörtem szegényt, amikor fel akartam karózni, így hónapokig vártam amíg megint teljes pompájában mutat.
 

 És a végére hagytam a harmadik orchidea szépségemet, amelyiket 2016 októberében szereztem be, amit csak úgy meg akartam venni. Ebben az tetszik hogy az alapszíne lila, ugyan akkor van benne egy minimális fehér pöttyöződés ami egyedivé teszi. Amikor megvettem, a virágait sajnos elég hamar elhullatta de kb hat héttel később megint elkezdett virágot hajtani, sőt, azóta  egy új virágszárat is növeszt, úgy néz ki, hogy sok szép virággal fog megörvendeztetni a tavasz folyamán. Megéri törődni velük, mert a látvány mindenért kárpótol.


Hogyan ápolom őket?
A legtöbb ember szerint macerával jár ezeknek a népszerű szobanövényeknek a gondviselése,  de valójában, ha gazdaként kitapasztalod a saját növénykéd szeszélyeit akkor gyönyörű virágokat fog hajtani. Van aki szerint hetente kell öntözni, én általában igény szerint adok nekik vizet. Ha az átlátszó műanyagon keresztül azt látod, hogy a növényed gyökere fakó zöld, akkor adj neki vizet, bőségesen, hagyd pár percig, és azt a vizet ami kifolyt alul, egyszerűen öntsd el. Továbbá hogy sok bimbót hozzon biztosítani kell a  megfelelő páratartalmat neki, hanem a bimbók leszáradnak mielőtt kinyílnának. Ennek elsősorban a fűtés az oka, szóval, nem ajánlatos a fűtőtest közelében tárolni, de ha mégis, ott vannak ( ahogyan jelen esetben nálam is) akkor a teendő az, hogy egynél többször locsold egy héten, illetve párásíts neki. Ami annyit tesz hogy egy spricnis üvegből fújj rájuk vizet, reggel és/vagy este, tehát imitálj harmatot. Meg fogja hálálni.

 Én tápoldatot is szoktam nekik adni. Amit én vásároltam azt az előírt arányok szerint higítom, és kéthetente egyszer azzal locsolom vegetációs időszakban. Nem nagy fáradtság, és teszek valamit a tetvek és kórokozók ellen.
A locsolást ajánlatos esővízzel végezni, de ahol ez nem lehetséges, ott érdemes felforralt és visszahűtött vizet használni, vagy csapvizet szobahőmérsékleten ott, ahol nem lágy a víz.
     
       Ez minden, ahogy gondozom őket, és úgy vettem észre, hogy hála a gondos kezeknek, nagyon szépen fejlődnek. Bővebb információt a kertvarazsmagazin oldalán találtok, orchideákkal, (és nem csak) kapcsolatban.
 Nektek van jól bevált tippetek? Melyik a kedvenc virágotok? Hol szoktátok beszerezni?