Mennyire pénz kérdése az egészségünk?

    Sziasztok, 

Emlékeztek a Friends című sorozatban amikor Monica Rachelnek adta ki magát mert kórházba került és nem volt egészségbiztosítása? Ma egy hasonló témáról lesz szó. Vagyis, a román egészségügy egyik problémájáról. Minek a biztosítás, ha mindenért fizetni kell? 

Aki ebben az országban él, az tudja milyen siralmas a helyzet, a kórházak felszereltsége siralmas, állandó a kötszerhiány stb.

       Ami miatt most engem foglalkoztat ez a kérdés, az egy olyan ok, hogy azért hagyok ki az egyetemen egy hetet, mert el kell mennem vérvételre, és az eredmények után találkoznom kell  az endokrinológusommal, és konzultálnom kell a további kezelésekről, és eszem ágában nincs másik orvoshoz menni, mert ebben a doktornőben megbízom, ismeri a tüneteim, és ő írt fel nekem gyógyszert, míg egy másik szakemberrel Kolozsváron ismét meg kell ismertetnem az egész kórtörténetet stb.(autoimmun pajzsmirigy alulműködés  egyik tünete az extrémérzékeny és gyulladásra hajlamos bőröm).  Előbb utóbb amúgy is meg kell majd ejtenem a váltást, ha a hivatalos lakcímem másik városban lesz,  de addig visszautazom a saját városomba, úgyis itt rendel a családorvos. . 
       Azt tudni kell egyébként, hogy itt az a helyzet áll fenn, hogy a városunk közkórházának a laborja a tavalyi évben nekem nem tudott egy teljes átfogó vérképet csinálni, amit az immunológus szakember kért, hanem független laboratóriumba küldtek, küldőpapírral, mert egyébként mindenkinek van egészségbiztosítása, de mégis keveset ér. Amelyik szakorvos együttműködik velük, az sem vizsgál meg egy a háziorvostól kért küldőpapír nélkül csak a vizsgálati díj ellenében, utána ő ír egyet és küld vérvételre, vagy bármilyen vizsgálatra, ahol az ingyenes helyek száma limitált, szóval irtó nagy szerencséd kell legyen, ha kapsz időpontot, hanem kénytelen az ember kifizetni mindezt, egy teljes vérkép 300-350 RON (kb 22 000  HUF).   Más vizsgálat áráról  (szerencsére) nem tudok nyilatkozni. 

     Jó, nekem nem volt sürgős, de mégis majdnem arra kényszerültem, hogy kifizetem a fenti összeget, mert majd félévre beteltek előre a helyek, végül valaki lemondta és én kaptam meg azt az egy szabad dátumot. Nekem ez nem volt sürgős, állapotomból kifolyólag, de ha egy beteg amíg minden papírt összeszed egy ingyenes vizsgálathoz, és időpontot kér, stb. egy komoly/ veszélyes betegség nem biztos hogy gyógyítható,  főleg, ha a vizsgálat heteket sőt hónapokat csúszik. De persze, pénzért bármikor fogadnak vérvételre. 
       Csak nem értem, minek van akkor az a szabályozás, hogy a jövedelemből kötelező módon vonnak le bizonyos százalékot egészségbiztosítás révén, ha:
  • a magán praxist meg kell fizetni, ha nincsen küldőpapírod, ebből kifolyólag: 
  • ha elektronikus a rendszer, akkor miért nem mehetek egyenesen szakorvoshoz? Ez főleg az éves kontroll esetén bosszantó, hogy vagy időszűkében van az ember, és fizet az egyébként alanyi jogon járó ingyenes kezelésért, vagy pedig sorba áll a háziorvosához egy papírért, mert az idő nem pénz.  Ja. De.
  •  nem jár mindenkinek az ingyenes vérvétel, vagy pedig a közkórház laboratóriuma nem csinál meg minden vizsgálatot nem hogy azonnal, hanem soha, és ezért független laboratóriumba küldenek, ahol a helyek száma limitált, és az ördögi kör itt zárul be. 
Ez egy panaszkodós, negatív hangvételű írás  volt sajnos vagy nem sajnos. Ha hasonló problémáitok vannak, osszátok meg velem. Az írás terápia, és nem magatokban bosszankodtok. Várom az észrevételeiteket. 

                       Puszi, 
                               Orsi