Sminkelési filozófiám és sztereotípiák

     Sziasztok,

       Ez a mai írás egy kicsit a legutóbbi, kedvenc sminktermékeim poszt folytatása lenne. Vagy legalább is, már ami a nagy témát illeti: SMINK, arcfestés, dekorkozmetika. Szerintem ez az utóbbi a legjobb szó arra, amire én használom a sminket.       Nos az van, hogy a legtöbb esetben én úgy határoznám meg a kisminkelt arcomat, mint önmagam egy picivel jobb, felturbózott kiadását. Nos, előfordulhat, hogy ha felkel az ember lánya, fakó a bőre, egyenetlen az bőrtónusa, esetleg szem alatti karikák, pattanások ékeskednek rajta, ezt meg ugyebár, elkendőzi. Ugyan így, mondjuk egy esti vagy nappali programra szeretnek a hölgyek a legjobb formájukban menni, megjelenni, ehhez is tud adni egy kicsi pluszt a festék. Ami lehet natúr, de lehet egy picikét színesebb is. Kinek-kinek az ízlése, személyisége szerint kimérve mit szeret önmagán, és mi az, amit nagyon nem. Olyan, mint az öltözködés, ami szintén egyfajta önkifejezés. Egy képet küldünk magunkról a világnak.  
Például, én szeretem a természetességet, de van amikor nem elég egy kis szempillaspirál meg egy korrektor, de vannak olyan lány ismerőseim, akinek ennyi sem kell. Én smink nélkül is jól érzem magam, de azért nem bírnék ki egy hónapot nélküle. (Most is festetlen arccal írom ezt a posztot). 
   
       De miért van az, hogy az emberek szemében folyton kapunk valami  negatív megjegyzést a külsőnkre?  Emlékszem amikor az Elfújta a szélben Scarlet pirosítót meg rúzst akart venni (vagy vett is?) magának, hogy a lehető legcsinosabban tűntesse fel magát Rhett Buttler előtt, akit épp meg akart látogatni a börtönben, csak Mami lehurrogta, hogy olyant csak a "rossz nők" viselnek. Azt hihetnénk, hogy mára már az emberek sokkal elfogadóbbak, de nagyon nem így van. Én sajnos már többször is megtapasztaltam azt, hogy élnek bizonyos sztereotípiák ha nem is enblock a sminket viselő nőkkel, de ahogyan sminkelnek a hölgyek azzal kapcsolatban igen. Ennyire nem elfogadó a társadalmunk? Vagy csak egy szűk réteg rám való kivetülést élem így meg nem tudom. Bár remélem, inkább az utóbbiról van szó. 
      Velem meg szokott esni ha valamilyen élénk színű rúzst viselek a szülővárosomban, hogy az emberek megbámulnak, ami néha egy kicsit hízeleg a lelkemnek. A másik  negatív aspektusa a dolognak amikor a füled hallatára ki is nyilvánítják a gondolataikat, mintha nem is ugyan azt a nyelvet beszélnénk.  És rosszallóan beszélnek az emberről. 

   Történt egyszer, hogy utaztam a buszon, és egy élénkebb, bogyósabb rúzst viseltem a szememre meg egy napszemüveget raktam, az outfitem farmer - póló, és a lehető legegyszerűbb kiegészítők. Nem messze tőlem, az előttem lévő székekben ült egy lány és mellette feltehetően a barátja, és a lány arról beszélt eléggé hangosan, hogy ő a saját falujában, meg kb olyan helyen nem rakna magára rúzst, pláne nem vöröset, ahol őt ismerik. Mégis, mit szólnának az emberek, ha ő  "ennyire erősen" sminkelné magát? Én meg így próbáltam rezzenéstelen arccal figyelni, és jött, hogy kibukjon belőlem, hogy bocsi, én most rosszul kellene éreznem magam amiatt aki én vagyok, és ahogyan én magamat látom? Vagy csak neked van ennyire kevés önbizalmad, hogy engem támadsz? Ráadásul úgy, hogy azt hiszed,  nem értem amit mondasz? Valamiért nálunk a kicsit extrémebb vagy a megszokottól eltérő külsejű lányokat szeretik románnak nézni a vaskalapos székelyek. De úgy érzem, hogy attól hogy hová, melyik etnikumba és régióba születek, nem kell 0-24 ben népi motívumokat magamra aggassak, hogy lássák ki vagyok. Nem így akarom helyre tenni az emberekben azt, hogy én ki is vagyok. Nem én vagyok az autentikus székely leány megtestesülése, de mi ezzel a probléma?  
   Örülnék, ha a #firstworldporblem az lenne, hogy ki mit visel. 

      Ugyancsak történt egy érdekes beszélgetésem a koleszban az egyik fiú lakótársammal. Ő kérdezte meg azt, hogy mi lányok, miért ölünk bele időt és pénzt abba, hogy kifessük magunkat, meg hogy a lányok azt hiszik, hogy a fiúknak sminkelnek, de valójában a többi nő számára. Illetve, este úgyis lemosod. stb. 
    Nos, a kijelentésnek azzal a felével egyet tudok érteni, hogy a többi nőnek sminkelünk. A legtöbb fiú nem tesz különbséget a festett, és a festetlen arc között, de én pl. meg szoktam dicsérni a környezetemben a szép sminket, vagy a stílusos, csinos hölgyeket, akár egy -egy ruha  darabot is, és ugyan úgy, nekem is jól esik a pozitív visszajelzés, ami jöhet a valakitől, de a legtöbb esetben a tükörből, és hihetetlen energialöketet képes adni. Kell ennél több indok a sminkelésre?  

              Nektek mi a véleményetek erről a témáról? Kíváncsi vagyok, úgyhogy szívesen vennék minden egyes kommentet. :) 
Ahol még megtalálsz: Facebook Instagram