Az én tudatos háztartásom.              Sziasztok :)


   Vallom azt, hogy érdemes visszanyúlni a gyökerekhez, a minél egyszerűbb és természetes praktikákhoz, minimálösszetevős kozmetikumokhoz.

   Amióta az eszem tudom, mindig beszéltettem anyát a gyerekkoráról. Apát is de ez most nem fontos a mondandóm szempontjából. Ő elmesélte, hogy mamámnak mennyit segített a háztartásban, a hét minden napjára volt egy kitűzött feladatuk, és határidő napló nélkül is tudták a feladataikat. Hétfő volt a kenyérsütés napja, kemencével meg mindennel, kedden mostak, és így tovább a hét minden napjára, kivéve vasárnapra be volt osztva minden. Nyilván akkor nem használtak se mostani ezerszínű és illatú öblítőket, mosógép is, az a centrifuga nélküli fajta is későn került a háztartásba, és a mosogatószer helyett is lúggal tisztították az edényeket. 

       Amióta külön élek a szüleimtől, sőt már előtte gondolkodtam azon, hogy a saját otthonomban majd másképp fogom vezetni a háztartásom mint ahogyan otthon láttam. Volt pár olyan praktika amit szívesen kipróbáltam volna, de otthon nem akartam "reformálni" anyukám azt mondta: "Itt legyen úgy, ahogyan én szeretném, ha külön költözöl csináld ahogy jónak látod". Persze kertészkedünk és komposztálunk is, de ami engem leginkább zavart, az a sok klór és hippó amit nap mint használunk a higiénia fenntartására, és ezért is szerettem volna valami zöldebb megoldásra áttérni. 

      Ez folyamatban van, és több- kevesebb sikerrel már egyre inkább átalakulóban van. Wc öblítőről és mosószerekről nem vagyok hajlandó lemondani, de pl. az egyik állandó problémát a felmosást már ecettel és teafaolajjal oldom meg, szép csillogóvá teszi a kőpadlót. (nem merem a parkettán használni), valamint a kád és kagyló, de a  hűtő takarítása esetén is az ecet és szódabikarbóna kettősre esküszöm, és ha valaki a nem kívánt illatoktól fél, elmondom, nagyon hamar elillan. 

Ecolabel címkés termékek Wc tisztító, mosogatószer, és zsíroldó
    Aminél nem sikerült kiváltanom mindezt, ott odafigyelek, hogy lehetőleg  Ecolabel címkével ellátott terméket vegyek.

     Fontos számomra az is, hogy lehetőleg ne romoljon ránk semmi, fogyasszunk el mindent a szavatosság lejárta előtt, és úgy amúgy. ne vegyünk egyszerre sok mindent, szívesebben megyek többször boltba, de ha van néhány "mindigkelllegyen" itthon termék, azt egyszerre be lehet szerezni. 

         BWT és egyéb vízszűrős kancsók: sajnos Kolozsváron eléggé rossz a víz minősége, van ahol jobb, van ahol kevésbé, ami a csövek minőségétől is függhet ugyan, de amikor ide költöztem elég hamar átálltam a palackozott víz vásárlásra. Lajos szüleinek volt egy BWT vízszűrőjük amit nem használtak, és kaptam az alkalmon, hogy nálunk bizony jó helye lenne. A filtert havonta kell benne cserélni, és még magnéziumot is ad a vízhez, nincsen furcsa fémes íze. Aki nem szeretne ilyesmire költeni, annak ajánlom a felforralt és visszahűtött víz fogyasztását, az egy picikét jobb megoldás, mint simán a csapról, vagy palackozott vizet inni.


  Ti hogyan álltok a háztartás kérdéséhez?